Kronieken van de Stad: Kafir – Timen Jan Veenstra

Een documentair theaterstuk gebaseerd op waargebeurde verhalen over twee jonge Marokkaanse broers uit de Indische Buurt, die zweven tussen twee werelden. Een intieme dialoog over rouw, broederschap en het accepteren van een werkelijkheid die je liever anders zou zien.

Kafir vertelt het verhaal van twee jonge broers. Beiden opgegroeid in een Marokkaans gezin, geboren en getogen in de Indische Buurt, Amsterdam Oost – als kleine jongens spelend op het plein bij de Sumatrastraat. Waar Adam de Nederlandse maatschappij optimistisch beschouwt als een plek waar hij zijn dromen kan waarmaken, ziet hij tegelijkertijd het cynisme bij zijn broer Fahd, die meer verlangt van een ‘thuis’ dan slechts een stuk grond waar een huis staat.

Wanneer Fahd het contact verliest met de samenleving en uiteindelijk verdwijnt, naar Raqqa, blijft Adam achter met het lege besef van falen, onbegrip en verdriet. Hoe vind je de kracht en moed om door te gaan, nadat iemand die dichtbij je staat radicaliseert? Hoe blijf je overeind in een maatschappij die jou niet vertrouwt en die je afrekent op de daden van je broer – terwijl je tegelijkertijd probeert om te gaan met de pijn die gepaard gaat met het verlies van een geliefde?

Acteurs Mamoun Elyounoussi (Adam) en Anouar Ennali (Fahd) spelen de tekst met verve […]. Ze geven de lange dialogen die Veenstra schrijft vleugels met intens, soms aangrijpend spel.de Volkskrant, 19 maart 2018

Door te focussen op de pijn die een Syriëstrijder bij zijn eigen familie achterlaat, schijnt Timen Jan Veenstra met ‘Kafir’ nieuw licht op het radicaliseringsthema. […] Elyounoussi weet de rol van een mooie kwetsbaarheid te voorzien, en zo de pijn van de achterblijvers tastbaar te maken. Theaterkrant, 19 maart 2018

2018-03-14 -Voorstelling Kafir 1 – Foto Anass el Omri
IMG_2757
2018-03-14 -Voorstelling Kafir 5 – Foto Anass el Omri
IMG_2884
IMG_2852
2018-03-14 -Voorstelling Kafir 4 – Foto Anass el Omri
2018-03-14 -Voorstelling Kafir 7 – Foto Anass el Omri

Toneelschrijver Timen Jan Veenstra schrijft in twee jaar tijd vier documentaire theaterstukken, gebaseerd op Amsterdamse verhalen: Kronieken van de Stad. In juli 2017 ging het eerste deel van het theatervierluik in première op Over het IJ Festival, genaamd Tussen Werven en Hotels; een verhaal over Amsterdam Noord, dat met goede recensies werd ontvangen.

Voor het maken van Kafir interviewde Timen Jan Veenstra gezinnen en bewoners uit Amsterdam-Oost, sprak hij met experts en verrichte hij archiefonderzoek over het onderwerp. Oostblok programmeert de voorstelling op locatie in het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) in Amsterdam Oost.

Mamoun Elyounoussi (o.a. Jihad de voorstelling, Polleke, Pizzamaffia, Sesamstraat en Het paard van Sinterklaas; voor laatstgenoemde genomineerd voor een Gouden Kalf) en Anouar Ennali (o.a. Lijn 32, La Famiglia en Pijnstillers) spelen de rollen van de twee broers.

⋄⋄⋄ Luister hier het radio-interview terug met Timen Jan Veenstra, Anouar Ennali en Mamoun Elyounoussi (Radio 1, Nieuws & co, 12-03).

⋄⋄⋄ Lees hier het voorartikel terug uit het Parool (16-03).

Concept, tekst, en regie Timen Jan Veenstra Spel Mamoun Elyounoussi, Anouar Ennali Scenografie en kostuums Sofie Doeland Dramaturgie Laura Minderhoud Regie-coach Marijke Schermer Productie Hanneke Kuijk Lichtontwerp en techniek Petyr Veenstra Publiciteit Annejuul Jans Fotografie Anass el Omri Posterontwerp Gerrit Blaauw
In co-productie met Over het IJ Festival

Met dank aan Anke Huijboom, Hussein Sanoussi, Dieta de Lange, Thijs Velthorst, Mohamed Benlafkhi.

De reeks Kronieken van de Stad wordt ontwikkeld in samenwerking met de Amsterdamse instellingen Over het IJ Festival, Oostblok, Theater Bellevue en Theaterzaken Via Rudolphi.

rsz_img_2085
Kafir posterbeeld

Duur: 90 minuten
Genre: documentair theater
Locatie: CBK Amsterdam

In het stuk worden sommige passages gedeeltelijk in het Marokkaans-Arabisch gesproken. In tegenstelling tot eerder aangegeven: er is géén boventiteling aanwezig. De voorstelling is goed te volgen voor mensen die geen Arabisch spreken.

Speeldata Kafir
Donderdag 15 maart 20:30 Try-out
Vrijdag 16 maart 20:30 Try-out
Zaterdag 17 maart 20:30 Première
Zondag 18 maart 20:30
Woensdag 21 maart 20:30
Donderdag 22 maart 20:30
Vrijdag 23 maart 20:30
Zaterdag 24 maart 20:30

LET OP, EXTERNE LOCATIE
Deze voorstelling wordt door Oostblok geprogrammeerd in CBK Amsterdam. Het adres: Oranje-Vrijstaatkade 71.

In het CBK is géén café aanwezig. De ruimte kan vanaf 20:00 betreden worden. Tickets kunnen vanaf 19:30 worden opgehaald bij de ingang van het CBK.

Online zijn kaarten €2,- goedkoper dan aan de kassa. De kassa in het CBK is PIN ONLY.

   kronieken van de stad