Victor of de kinderen aan de macht

DOOD PAARD

Er zijn geen kinderen meer, er zijn nooit kinderen geweest.

Dood Paard speelt dit briljante maar zelden gespeelde vaudevillestuk in seizoen 2017-2018. Roger Vitrac schreef Victor of de kinderen aan de macht in 1928 als een nauwelijks verhulde frontale aanval op het burgerlijke gezinsleven.

Victor 01 © Sanne Peper
Victor 02 © Sanne Peper
Victor 05 © Sanne Peper
Victor 06 © Sanne Peper
Victor 07 © Sanne Peper
Foto credits: Sanne Peper

Victor viert zijn negende verjaardag en beslist om niet langer het voorbeeldige kind te zijn. Hij besluit het vloerkleed onder de tafel vandaan te trekken, de poten onder de stoelen vandaan te zagen, het laken abrupt van het bed te trekken. Victor speelt met zijn zesjarige vriendinnetje op hilarische wijze het overspel tussen zijn vader en haar moeder na. De volwassenen verstijven van schaamte en ongemak. Manipulerend en provocerend ontmaskert Victor gedurende het stuk de kleinburgerlijkheid, het bedrog en het gehuichel van de ouders. De façade valt in stukken en de volwassenen proberen vertwijfeld de scherven bij elkaar te zoeken maar bij iedere stap valt hun leven verder uit elkaar.
Aan het eind van het stuk en dus ook aan het einde van Victors verjaardag zijn de schellen van de ogen gevallen, ligt het overspel op straat, is er geen weg terug, is het zesjarige vriendinnetje van huis  weggelopen en heeft haar vader zich opgehangen en besluit Victor te sterven. De kinderen zullen niet, zoals afgesproken, binnen de lijntjes kleuren. Ze schieten de volwassenen recht in hun kruis!

Een heerlijk vilein beeld van de burgerlijke moraal; erg grappig maar ook behoorlijk verontrustend op z’n tijd.★★★★ - de Volkskrant

Vrolijke vaudeville wordt grimmig stuk★★★★ - NRC Handelsblad

Spel Gillis Biesheuvel, Kevin Klein, Janneke Remmers, Manja Topper, Louis van der Waal, Linda Zijl Tekst Roger Vitrac

BESTEL KAARTEN

Datum: donderdag 16 november
Tijd: 20.30 uur
Genre: theater

Overige speeldata Victor of de kinderen aan de macht in Oostblok
► Vrijdag 17 november 20.30 uur, zie www.oostblok.nl/evenement/victor-of-de-kinderen-aan-de-macht-2

Online zijn kaarten €2,00 goedkoper dan aan de kassa.