Treasuries of mysteries

Sheyda Darab / Right about now

Out of the box hip hop danstheater solo van Sheyda Darab!

Sheyda Darab’s nieuwste danstheater solo ‘Treasuries of Mysteries’ gaat in op de rijkdom die we in onze diepste diepten  allemaal bezitten. Van schatten die we verborgen houden tot schatten die we laten zien en schatten die we zien in de ander.

Sheyda verdiende door de jaren haar strepen in de danswereld als danseres bij onder andere Danstheater Aya, Scapino Ballet, Nike en Juste Deboute en maker bij Dansmakers, Korzo, Theater der Jungen Welt en X Pats Casablanca. Ze choreografeerde voor de Amsterdam Fashion Week Mercedes-Benz en gaf les in binnen en buitenland – van België tot China bij o.a. Lucia Marthas, Codarts en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Sheyda benadert Hip Hop Theater als verlengstuk van het woord. In een combinatie van zelfgeschreven poëzie, ‘spoken word’ en het 12e eeuwse gedicht ‘The Treasury of Mysteries’ van de Iraanse dichter Nizami Ganjavi gaat de danstheatermaakster bewust in dialoog met zichzelf en het publiek.

In ‘Treasuries of Mysteries’ neemt ze ons mee in een contrasterende zoektocht naar de schatten in stilstaand beeld, slow motion, storytelling, muziek en explosieve dans – met als gevolg een nieuwe bewegingstaal waarin verschillende straat-en clubstijlen als Hip Hop, Krump, House, Waacking, Popping, Sabar en Butoh elkaar vinden.

SHEYDA

‘Ik dans als een dichter vanuit mijn binnenste om de kijker aan het denken te zetten vanuit deze ‘intrinsic flow’. Zo ben ik in staat dezelfde boodschap te vertalen in zowel een snelle ‘battle run’ als een langere voorstelling.

Daarnaast ben ik op zoek naar manieren om de verborgen schatten die in elk van ons schuilen te openbaren zodat we ‘hokjesdenken’ op basis van één element kunnen voorkomen en alles dat we als mens zijn kunnen integreren.

Bij Hip Hop Theater wordt door de gevestigde orde en het Nederlandse publiek overigens al snel gedacht aan acrobatiek. Ook dat soort voordelen probeer ik te ontsluieren in de hoop dat Hip Hop Theater als volwassen genre een plek krijgt in de Hip Hop battle cultuur, de choreografiewereld, maar ook op TV.

Ik zie samensmelting als de fundering voor vernieuwing in het choreografielandschap en hoop ooit een ‘House of Hip Hop Theatre’ te openen dat dit idee vertegenwoordigd. In dat licht ben ik de belichaming van deze samensmelting. Simpelweg Sheyda, dat ben ik.’ 

Powered by RIGHTABOUTNOW INC.
Voor meer zie www.rightaboutnowinc.com

Kostuum Bamba Matondo Photography André De Jongh Sound Design Junior Neph

FLYING SOLO

RIGHTABOUTNOW INC biedt jaarlijks één creatieve maker de kans om onder artistieke en productionele begeleiding een eigen solo te creëren. Na de première op het RIGHTABOUTNOW INC. Festival krijgt de maker de kans om de solo te spelen bij partners als het Contact Theatre (UK) en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (BE).

   

BESTEL KAARTEN

Datum: vrijdag 22 februari
Tijd: 20:30
Genre: Urban dans en Spoken word

Online zijn kaarten €1,- goedkoper!