Theater na de Dam: Oorlog in Oost: VERZET // UITVERKOCHT

Jelle Zijlstra & Nilay Ceber

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Met het hele land staan we stil bij ‘onze’ oorlog: onze slachtoffers, onze verhalen, onze helden. Maar is er wel sprake van ‘ons’ herdenken? Een herdenking voor àlle Nederlanders? Zou het mogelijk zijn de oorlog die de hele wereld op haar grondvesten deed schudden, waar al onze voorouders mee van doen hadden, daadwerkelijk als een gedeelde geschiedenis te zien?

Vorig jaar maakte theatermaker Jelle Zijlstra met deze vragen in zijn hoofd, de theatrale wandeling Oorlog in Oost, die het publiek door Amsterdam Oost voerde en langs zowel het oorlogsverleden van dit stadsdeel als de koloniale (oorlogs)geschiedenis van Nederland. De voorstelling was een poging de oorlog collectief te herdenken los van achtergrond, afkomst of identiteit. Dit jaar maakt Zijlstra samen met Nilay Ceber een vervolg op Oorlog in Oost, gespeeld door een groep jonge acteurs en gebaseerd op interviews met ouderen.

Het is Nederland anno 2018: Minderheden vormen politieke partijen, demonstreren, hebben een stem op universiteiten en in de media. Met luide, krachtige stem vragen zij aandacht voor discriminatie en racisme en pogen zij hun positie in de samenleving te versterken. Tegelijkertijd ontstaat er ook een tegenbeweging. De tijd waarin we leven lijkt soms enge parallellen te vertonen met toen maar er zijn ook grote verschillen. Is het wel gerechtvaardigd om toen met nu te vergelijken? De jonge acteurs kijken met een kritische blik naar het heden en spiegelen zich aan het verleden; toen oorlog en bezetting het leven bepaalden.

Oorlog in Oost: VERZET, is een voorstelling gespeeld in en om een bijzondere Amsterdamse locatie: Hotel Arena. De voorstelling eindigt met soep en brood in Theater Oostblok.

In samenwerking met jongerentheatergezelschap DEGASTEN.

Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. www.theaternadedam.nl

Datum: 4 mei
Tijd: 21:00 uur

LET OP: deze voorstelling start op een externe locatie. Het verzamelpunt is bij de ingang van Hotel Arena: ‘s-Gravesandestraat 55.