Papia

VANTA / Poetry Circle Nowhere

Het gesprek begint. In haar eerste avondvullende theatervoorstelling, geproduceerd door Poetry Circle Nowhere, schetst VANTA een cultuur waarin de dialoog centraal staat. PAPIA neemt het publiek ruim een uur mee in een wereld waarin beeldende kunst, percussie, zang en het gesproken woord samenkomen. Papia betekent praten in het Papiaments (i.e. het gepraat, het gesprek), de taal die gesproken wordt op Curaçao, Bonaire en Aruba. De geschiedenis van deze taal is intrigerend, omdat ze ontstaan is in een tijd waarin mensen uit verschillende werelddelen op Curaçao kwamen te wonen. Ondanks grote sociaaleconomische ongelijkheid en misstanden, ontstond de noodzaak om op een nieuwe manier met elkaar te communiceren. Het Papiaments is het bewijs dat taal alle sociale en culturele verschillen kan overstijgen. Onbegrip was het startpunt van iets nieuws.

Nieuwe ritmes, nieuwe klanken, nieuwe woorden. Tijdens PAPIA wordt het Papiaments ontleed en opnieuw gecomponeerd. Oorsprong (oftewel geboorte) is de metafoor van waaruit VANTA vertrekt om dit verhaal vorm te geven. Begint de ontwikkeling van taal met luisteren? Hoe klinken de eerste allereerste geluiden voor een embryo? Hoe spelen ritme, klank en articulatie samen een spel bij de ontwikkeling van taal? Hoe manifesteert het woord zich als een routebeschrijving tot de ander? Welke vaste patronen ontstaan er? Wanneer begint het gesprek?

VANTA neemt het publiek mee in een muzikale, poëtische en visuele vertelling over de oorsprong van het Papiaments en de talige mens. Een vertelling als een visie, maar ook als een handreiking, een vraag aan het publiek. Hoe kunnen we leren om eerst te luisteren, voordat het gesprek begint? Hoe kunnen we uit onbegrip nieuwe verbindingen laten ontstaan? En wat is eigenlijk de noodzaak van een gezamenlijke taal?

2018-02-02 Premiere RRReuring foto’s door Jean van Lingen (25)
2018-02-02 Premiere RRReuring foto’s door Jean van Lingen (1)
2018-02-02 Premiere RRReuring foto’s door Jean van Lingen (2)
2017-12-xx Preview Nowhere foto’s door Medina Rešić (5)
2018-02-02 Premiere RRReuring foto’s door Jean van Lingen (8)
2018-02-02 Premiere RRReuring foto’s door Jean van Lingen (18)
2018-02-02 Premiere RRReuring foto’s door Jean van Lingen (34)

VANTA is het muziek- en spoken-word-collectief van Vernon Chatlein (componist/percussionist), Amber Nijman (Afro-Caribische zangeres) en Juan-Carlos Goilo (spoken word artiest/theatermaker). Het trio componeert eigen muziek, produceert muziek voor anderen en voert eigen concepten uit. Zo heeft VANTA een videoclip gemaakt waarin één van de Caribische orishas wordt verbeeld (deze wordt binnenkort gepubliceerd) en stond VANTA op verschillende binnen- en buitenlandse podia, waaronder het hoofdpodium van WESTwaARTS en op het ICARUS festival. Voor 2018 is VANTA o.a. gevraagd om met Werc Collective een ode te brengen aan de oudste geschriften in de vier Koninkrijkstalen (Nederlands, Engels, Fries en Papiaments) op het Lân Fan Taal Festival (ter ere van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018).

De makers hebben elkaar gevonden in hun Caribische roots en het gebruik van de iPad als hedendaags effectpedaal, wat de kwaliteit van hun werk verrijkt met extra geluiden en ritmes. Vernon vermengt moeiteloos jazz, Afro-Caribische polyritmische muziekstructuren en rechttoe-rechtaan hiphop en neo-soul. Amber vervormt met elektronische klanken haar coro-pregón (vraag-antwoordzangstijl uit de Caribische muziek) tot geluiden die doen denken aan de Caribische magie van canto’s (zangkoren), orishas (verbeelding van god) of voodoo hymnen. Juan-Carlos laat zijn stem serieus, sarcastisch, grappig, boos en nonchalant klinken en maakt gebruik van verschillende Afro-Caribische vormen van storytelling. Samen vermengen ze ritme, klank en woorden tot een geheel nieuwe sound.

Voor het eerst werkt het trio samen met Hedy Tjin (illustrator). Zij haalt haar inspiratie uit het multiculturele karakter van Nederland. Ze windt er geen doekjes om en benadert haar onderwerpen direct, maar wel met een knipoog. Hedy blijft overwegend objectief in haar werk, waardoor ze de kijker in staat stelt om zijn eigen verhaal te vormen. In het kader van deze nieuwe samenwerking heeft zij bewegend werk gemaakt.

Poetry Circle Nowhere is een landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers dat performances en voorstellingen maakt voor theaters, festivals, huiskamers, concertzalen en andere plekken. Poetry Circle Nowhere heeft zogeheten Circles in Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Tilburg en Leeuwarden. In elke stad komen wekelijks schrijvers samen om onder gepassioneerde leiding van coaches en artiesten van verschillende pluimage hun kunsten te ontplooien. Excellente talenten stromen uit deze kweekvijvers door naar Poetry Circle Nowhere; een collectief van artiesten die performances en voorstellingen maakt voor prominente podia in binnen- en buitenland.

 


De voorstelling Papia op 16 november is opgenomen in het programma van We Are Public.
Let op: beperkte capaciteit.

BESTEL KAARTEN

Datum: vrijdag 16 november
Tijd: 20:30 uur
Duur: 60 minuten
Genre: multidisciplinair (theater, muziek, spoken-word)

Online zijn kaarten €2,- goedkoper.