Landverrader

HELMERT WOUDENBERG

In mijn detentie ben ik er naar aan toe geweest. Gehaat, belasterd, gehoond
en verguisd, dreigde ik in het niets te blijven steken. Ik ben er doorgekomen en
heb kunnen ervaren dat de smart, de ellende, de hekel, het bloed en de vernedering de mens het vermogen geven zichzelf van alle schijn ontdaan, in alle naaktheid terug te vinden.

In Landverrader (reprise) speelt Helmert Woudenberg zijn grootvader Hendrik Jan, die tijdens de bezetting door de Duitsers werd benoemd tot leider van het Nederlandse Arbeidsfront.

Over hoe hij als bemiddelaar optrad tussen kopstukken als Rost van Tonningen en Mussert en ook zijn levenslange controverse met zijn broer Kees, de socialistische voorman komt aan bod. En hoe hij tenslotte opzij werd gezet door de Duitsers, die hier met ijzeren hand regeerden vanuit een verdorven, haatdragende politiek. Een politiek die helaas in het Europa van nu weer danig de kop op begint te steken.
Na ‘De Hel’, ‘Waterman’ en ‘Übermensch’ buigt Helmert Woudenberg zich opnieuw over de problematiek van de Tweede Wereldoorlog, waarvan de naweeën nog steeds voelbaar zijn.

Hendrik Jan Woudenberg werd in 1938 gekozen als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de NSB. Tijdens de oorlog was hij van 1940 tot 1942 voorzitter van het Nederlands Verbond van Vakverenigingen. In 1942, werd hij leider van het Nederlandse Arbeidersfront (NAF), een (grotendeels mislukte) kopie van de Duitse arbeidsorganisatie. Hij was tevens redacteur van verschillende NSB-bladen zoals ‘Volk en Vaderland’. Na de oorlog werd Hendrik Jan Woudenberg uiteindelijk tot twintig jaar cel veroordeeld, maar in 1956 vervroegd vrijgelaten. Hij was de broer van de socialistische voorman Kees Woudenberg. Hij had een dochter en twee zoons, van wie de een, Dick Woudenberg, vader van actrice Kathenka Woudenberg, en de ander de vader is van acteur Helmert Woudenberg.

Helmert Woudenberg is al ruim veertig jaar acteur, regisseur en schrijver van prachtige stukken die betreft thematiek vaak uitweiden over geloof en over oorlog. Hij is onder meer bekend van succesproducties als ‘God vergeeft’, ‘Fortuyn’, ‘Jezus’, ‘Yes Prime Minister’, ‘Mansholt’ en ‘Kuyper & Wilhelmina’.

Drieluik Helmert Woudenberg

Helmert Woudenberg was één van de gezichtsbepalende acteurs van het Werkteater, het gezelschap dat in de zeventiger en tachtiger jaren nationaal en internationaal furore maakte met voorstellingen over actuele en controversiële onderwerpen. Daarna maakte hij vele spraakmakende solo-voorstellingen, zoals Fortuin, Waterman en Landverrader. Tot op de dag van vandaag gaat hij onverdroten door met het maken van geëngageerd en gedreven theater. Dit najaar drie dagen in Oostblok, met drie verschillende voorstellingen. Uw kans om in te halen, opnieuw te zien, kennis te maken. In elk geval de kans om je te laven aan oervorm van het toneel: een mens dat opstaat en je een verhaal vertelt.

Programma

►► Do 26 oktober 20:30 uur Landverrader
►► Vr 27 oktober 20:30 uur Van Huis uit
►► Zo 29 oktober 15:00 uur Diep Verscholen in het Woud

Foto-credits: Sanne Helgenberger

BESTEL KAARTEN

Datum: donderdag 26 oktober 2017
Tijd: 20.30 uur
Duur: 1,5 uur
Genre: theater | solo

KEUKEN GEOPEND

In het kader van de voorstelling is onze deze avond keuken geopend.

Wilt u komen eten deze avond? Dan kunt u reserveren door te mailen naar restaurant@oostblok.nl.

Online zijn kaarten €2,00 goedkoper dan aan de kassa.