HARDCOVER L.

Babah Tarawally

HARDCOVER L. is hét nieuwe boekenprogramma van Theater Oostblok en Linnaeus Boekhandel. Naar aanleiding van nieuwe publicaties van non-fictie boeken gaan we in gesprek met hedendaagse schrijvers en in debat met het publiek over brandende thema’s. In de eerste editie op 15 februari zullen we in gesprek gaan met schrijver en journalist Babah Tarawally over zijn derde roman Gevangen in zwart wit denken.

Tarawally maakt zich zorgen. “Op dit moment zijn twee groepen mensen heel hard aan het schreeuwen, om van hún waarheid dé waarheid te maken. In onze taal hebben we een ­gezegde: hoe dun je iets ook snijdt, het heeft altijd twee kanten.” Met zijn nieuwe boek Gevangen in zwart wit denken probeert hij de impasse te doorbreken.

Tarawally, die in Amsterdam ­filosofie heeft gestudeerd, vluchtte in de jaren negentig uit Sierra Leone vanwege het oorlogsgeweld en doorstond een asielprocedure van zeven jaar in Nederland. Gevangen in zwart wit denken gaat over zijn afkomst, de asielprocedure en zijn inmiddels verworven plaats in de Nederlandse maatschappij.

Op 15 februari vanaf 20:00 gaat interviewer Jaap van Straalen naar aanleiding van het boek in gesprek met de auteur en met het publiek. Ook is het boek verkrijgbaar en is er de mogelijkheid om het te laten signeren.

Hardcover L. is het nieuwe boekenprogramma van Theater Oostblok en Linnaeus Boekhandel, een kwinkslag naar het kunnen vasthouden van papier en het willen tonen van wat er in de wereld gebeurt. 15 februari is de eerste editie in een reeks van zes avonden.

In den beginne was er mijn achternaam, mijn stam, mijn geloof, mijn geboorteland, Afrika, de wereld en het universum. Ze wachtten op mij. Eenmaal gearriveerd, kreeg ik een voornaam. Dit is mijn versie van mijn scheppingsverhaal. Mijn voornaam Babah verwijst naar mij als individu en mijn achternaam Tarawally, of in het Frans Traore vertegenwoordigt mij als onderdeel van de collectieve bundel van mijn stamboom. Dus ik ben eerst mijn achternaam, dan komt mijn voornaam. Ik ben geplukt uit de Mandingo stam, geboren in Sierra Leone en gedoopt tot de Islam. Ik ben nu zoveel meer. Wat kan ik nog meer zijn? En wat kan ik niet meer zijn? Twintig jaar in Nederland, nu 45 en vader van twee dochters, heeft me geleerd om met twee en meer culturen te leven. Dansend tussen deze verschillende culturen heeft mij tot een levenskunstenaar gemaakt. Als journalist, schrijver en denker weet ik als geen ander maatschappelijk complexe en vervelende zaken te duiden met persoonlijke voorbeelden.Babah Tarawally

Babah Tarawally in de media:

Van december 2011 tot en met januari 2014 was Babah columnist voor OneWorld Magazine.
Lees hier artikelen van Babah Tarawally in de One World.

Interviews met Babah Tarawally:

Trouw – “witte mensen zijn niet de vijand”

Volkskrant – Babah Tarawally over het debat rondom kleur en identiteit

NRC – “Je kunt niet alle problemen in de samenleving wijten aan wit privilege”

De Groene Amsterdammer – “Als ík al beledig…’

BESTEL KAARTEN

Datum: vrijdag 15 februari
Tijd: 20:00
Genre: Literatuur
Duur: 90 minuten inclusief vragen van publiek

Online zijn kaarten €1,- goedkoper.