5, 6 en 7 dec: Judee Sill

Sluysmans & van Warmerdam sluiten hun tournee af met 3 voorstellingen in Oostblok. De voorstellingen zijn onderdeel van de programma serie Stof. Naast de voorstellingen wordt een randprogrammering georganiseerd rondom het thema ‘vergeten’, met medewerking van dichters, muzikanten en een wetenschapper. Voor de kaartverkoop gaat u naar ons programma.

Precies 35 jaar geleden overleed op 35-jarige leeftijd Judee Sill. Een paar jaar daarvoor gold zij als één van de meest veelbelovende muzikale talenten uit het Amerika van de jaren ’70. Maar in 1979 stierf zij alleen en vereenzaamd in haar Hollywood-appartement.
Muziektheatermakers Sluysmans & Van Warmerdam, dichteres Maria Barnas  en de veelbelovende Amsterdamse band My Baby  laten zich inspireren door haar ongelofelijke en waargebeurde levensverhaal. Hallucinerend, rockend en poëtisch muziektheater over een vergeten meisje met een uitzonderlijke gave. Een meisje dat zich voortdurend probeert te ontworstelen aan de greep van de mannen in haar leven. Over het najagen van dromen, het verlangen naar houvast en de kick van de vrije val.

Stof #7: vergeten
Deze voorstelling is onderdeel van de programma serie Stof. Eens per maand organiseren wij rond voorstellingen met grote thema’s, die stof tot nadenken geven, extra programma. Wetenschappers, schrijvers, andere kunstenaars of ervaringsdeskundigen delen hun kennis en gaan in gesprek.
De artiest Judee Sill is door velen vergeten. Daar moeten we het over hebben. Op vrijdag 5 december houdt prof. dr. Jaap Murre, hoogleraar theoretische neuropsychologie, een lezing over hoe het geheugen vertekend raakt, ook bij heel indringende gebeurtenissen.  Op zaterdag 6 december en zondag 7 december verzorgen verschillende dichters en singer-songwriters het randprogramma. De muzikanten Theo Sieben, Viktor Griffioen en Vincent van Warmerdam en de band My Baby zullen na de voorstelling optredens verzorgen waarbij ‘vergeten artiesten’ centraal staan. Ook zullen dichters Maria Barnas en Emma Crebolder voorlezen uit eigen werk. Maria Barnas schreef de voorstelling Judee Sill, en won de Anna Bijns-prijs 2014 voor haar dichtbundel Jaja de oerknal. Emma Crebolder schreef de dichtbundel Vergeten. Ons restaurant serveert het hele weekend vergeten gerechten.

spel: Lottie Hellingman, Cato van Dijck, Vincent van Warmerdam, Michel Sluysmans, Joost van Dijck, Daniel Johnston regie & concept: Vincent van Warmerdam, Michel Sluysmans tekst: Maria Barnas muziek: Vincent van Warmerdam, My Baby, Judee Sill In co-productie met Toneelgroep Maastricht

In de pers
“onvergetelijke momenten in deze muzikaal zalig gevulde voorstelling”- ****
Recensie Volkskrant, 22/09/2014, Patrick van den Hanenberg

“Sereen, verstild, poëtisch: zoals de Amerikaanse zangeres Judee Sill het lied ‘The kiss’ zingt, zo is ook de voorstelling van Sluysmans & van Warmerdam.”  ****
Recensie Theaterkrant, 21/09/2014, Kester Freriks

“De akoestische samensmelting van de band My Baby en Vincent van Warmerdam in combinatie met het uitzonderlijke spel bezorgt menig arm kippenvel.”
Recensie The Post, 22/09/2014, Liza Sophie de Boer

“Ingetogen ode aan een vergeten talent in Judee Sill” *****
Recensie Cultuurbewust, 22/09/2014, Iris van Korven