Kronieken van de Stad – Timen Jan Veenstra

Timen Jan Veenstra schrijft de komende twee jaar vier documentaire theaterstukken, gebaseerd op Amsterdamse verhalen. Veenstra (schrijver bij o.a. Toneelschuur Producties, Ulrike Quade Company en artistiek leider van de Tekstsmederij) kreeg als eerste autonome schrijver de Subsidie Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten voor zijn Kronieken van de Stad, dat ontwikkeld wordt in samenwerking met de Amsterdamse instellingen Over het IJ Festival, Oostblok, Theater Bellevue en Theaterzaken Via Rudolphi.

Na Amsterdam Noord naar de Indische Buurt

Het eerste deel, Tussen Werven en Hotels, ging over Amsterdam Noord. Het tweede deel, Kafir, verplaatst zich naar de Indische Buurt, in Amsterdam Oost. Het stuk beslaat een dialoog tussen twee broers, waarvan één uitreist naar Syrië. Hoe door te gaan met het leven nadat iemand die dichtbij je staat geradicaliseerd is?

Mamoun Elyounoussi (o.a. Jihad de voorstelling, Polleke, Pizzamaffia, Sesamstraat en Het paard van Sinterklaas; voor laatstgenoemde genomineerd voor een Gouden Kalf) en Anouar Ennali (o.a. Lijn 32, La Famiglia en Pijnstillers) spelen de rollen van de twee jonge broers. De voorstelling wordt in het Marokkaans-Arabisch gesproken.

Première op 17 maart 2018 in het Centrum voor Beeldende Kunst

Oostblok programmeert de voorstelling op locatie in het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) in de Indische Buurt. De voorstelling zal in première gaan op 17 maart 2018. Overige data zijn 15 en 16 maart (try-outs) en 18, 21, 22, 23 en 24 maart.

Tussen Werven en Hotels
Het eerste deel van Kronieken van de Stad werd in juli 2017 gespeeld op Over het IJ Festival. Vanuit Tuindorp-Oostzaan is Pater Jos Kobessen dertig jaar lang steun en toeverlaat voor de wijk en haar bewoners tot zijn overlijden in 2005. Zo was hij o.a. voorzitter van het wijkopbouworgaan. Veenstra interviewde wijkbewoners, mede-Augustijnen en andere Noorderlingen die Kobessen goed hebben gekend:  ‘Aan regels hechtte hij niet zo. Hij wilde vooral mensen helpen’.

Stefan Rokebrand (hoofdrollen in o.a. Chez Brood, Soldaat van Oranje en TV-serie Celblok H, winnaar Musical Award 2017) speelde de rol van Kobessen. Het jonge regietalent Olivier Diepenhorst (genomineerd voor de BNG Nieuwe Makersprijs, winnaar van de Ton Lutz Prijs) regisseerde het stuk. Maarten van der Cammen van Via Rudolphi doet de zakelijke coaching/begeleiding van de jonge kunstenaar.

Oostblok programmeert de voorstelling Kafir op locatie in het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) in de Indische Buurt. De voorstelling zal in première gaan op 17 maart 2018. Overige data zijn 15 en 16 maart (try-outs) en 18, 21, 22, 23 en 24 maart.

Meer informatie over de voorstelling volgt spoedig op onze website en op www.timenjanveenstra.nl.

   kronieken van de stad