ROMP

DE GEMEENSCHAP

Vitaal theater over de dood

Oud zijn. In een bed liggen. Niet lang meer te leven hebben, maar nog zoveel willen als een kind. Boos zijn op de wereld die verandert. Vervuld zijn van herinneringen en toch blijven geloven in het belang van verbeelding en verwachtingen. Dit alles overkomt de vrouw in ROMP.

Karina Holla belichaamt deze vrouw. Er is bijna niets meer dat ze nog kan doen en niemand zit nog op haar te wachten – maar haar geest is sterk en praten kan ze nog wel. En dat doet ze, hartstochtelijk.

Naast haar bed zit een man (Gerardjan Rijnders). Hij luistert. Of niet? Misschien kent hij al haar verhalen al, misschien wil hij ze niet horen. Hij blijft een nabije vreemde. Pas als de vrouw eindelijk stil valt en met de onbeweeglijkheid van een dode in haar bed ligt neemt hij het woord.

Romp 02 ┬® Sanne Peper
Romp 03 ┬® Sanne Peper
Romp 06 ┬® Sanne Peper
Romp 08 ┬® Sanne Peper
Foto credits: Sanne Peper

In een maatschappij waar steeds meer en steeds langer levende ouderen zijn richt ROMP zich op een actuele problematiek: die van de mensen die niet meer meedoen. Een leven lang zijn ze zelfstandig, eigenzinnig en onafhankelijk geweest, maar nu is hun wereld klein en aan hun wereldbeeld hebben jongere generaties geen boodschap meer. Hoe sterk ze zich ook verzetten – hun weg gaat maar één kant op.

ROMP gaat over herinnering, over het denken dat doorgaat terwijl het lichaam niet meer kan. Over teleurstelling, maar ook over warmte en kleuren die kunnen worden teruggeroepen.

ROMP is bitter maar op een grimmige manier ook vrolijk. ROMP bezingt het leven met de mond van een vrouw die gaat sterven.

De mooie tekst van Rob de Graaf toont de enorme levenslust van een oude vrouw die weet dat de dood dichtbij is, maar daartegen in verzet komt ondanks de wetenschap dat dit zinloos is. Dat is indrukwekkend vooral omdat de tekst zo op het lijf geschreven is van de immer actieve Holla. Het afbrokkelende leven is fraai gereflecteerd in de projecties en het geluid op de achtergrond. (…) Romp is een prachtige voorstelling.” Scènes ★★★★

Dankzij het sterke spel van Holla is Romp, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, een voorstelling waarin het leven wordt gevierd. Met haar mond en ogen (…) weet ‘de koningin van de mime’ een sterke vrouw neer te zetten die fascineert en ontroert.Haarlems Dagblad

De expressiviteit die Holla in haar stem legt is indrukwekkend. Ze maakt van die stem een al even beweeglijk en veerkrachtig instrument als ze altijd van haar lichaam heeft gemaakt. Omhoog en omlaag schietend, van schril naar fluisterend, van verwijtend naar verlangend. (…) De tekst van Rob de Graaf zit vol prachtige metaforen.Theaterkrant ★★★

Regie: Roy Peters | Tekst: Rob de Graaf | Spel: Karina Holla en Gerardjan Rijnders | Scenografie: Marijn Akkermans | Kostuums: Marrit van der Burgt | Licht en geluid: René Rood.

ROMP wordt financieel ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Lira Fonds.

BESTEL KAARTEN

Datum: zaterdag 21 oktober 2017
Tijd: 20.30 uur
Duur: 75 minuten (+ na afloop: nagesprek met Karina Holla)
Genre: theater

Overige speeldata ROMP in Oostblok
► Zondag 22 oktober 2017 15.00 uur, zie www.oostblok.nl/evenement/romp-2

Online zijn kaarten €2,00 goedkoper dan aan de kassa.

  • Instagram
  • Instagram