Kronieken van de Stad: Kafir

Timen Jan Veenstra

Een documentair theaterstuk gebaseerd op waargebeurde verhalen over twee jonge Marokkaanse broers uit de Indische Buurt, die zweven tussen twee werelden.

Kafir vertelt het verhaal van twee jonge broers. Beiden opgegroeid in een Marokkaans gezin, geboren en getogen in de Indische Buurt, Amsterdam Oost – als kleine jongens spelend op het plein bij de Sumatrastraat. Waar Adam de Nederlandse maatschappij optimistisch beschouwt als een plek waar hij zijn dromen kan waarmaken, ziet hij tegelijkertijd het cynisme bij zijn broer Fahd, die meer verlangt van een ‘thuis’ dan slechts een stuk grond waar een huis staat.

Wanneer Fahd het contact verliest met de samenleving en uiteindelijk verdwijnt, naar Raqqa, blijft Adam achter met het lege besef van falen, onbegrip en verdriet. Hoe vind je de kracht en moed om door te gaan, nadat iemand die dichtbij je staat radicaliseert? Hoe blijf je overeind in een maatschappij die jou niet vertrouwt en die je afrekent op de daden van je broer – terwijl je tegelijkertijd probeert om te gaan met de pijn die gepaard gaat met het verlies van een geliefde? Kafir is een intieme dialoog over rouw, broederschap en het accepteren van een werkelijkheid die je liever anders zou zien.

Kronieken van de Stad
Toneelschrijver Timen Jan Veenstra schrijft in twee jaar tijd vier documentaire theaterstukken, gebaseerd op Amsterdamse verhalen: Kronieken van de Stad. In juli 2017 ging het eerste deel van het theatervierluik in première op Over het IJ Festival, genaamd Tussen Werven en Hotels; een verhaal over Amsterdam Noord, dat met lovende recensies werd ontvangen.

Als de voorstelling afgelopen is, is de blik van de toeschouwer op deze omgeving voorgoed veranderd.de Theaterkrant over Tussen Werven en Hotels (juli 2017)

Kafir gaat op 17 maart 2018 in première. Voor het maken van deze voorstelling interviewde Timen Jan Veenstra gezinnen en bewoners uit Amsterdam-Oost, sprak hij met experts en verrichte hij archiefonderzoek over het onderwerp. Oostblok programmeert de voorstelling op locatie in het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) in Amsterdam Oost.

Mamoun Elyounoussi (o.a. Jihad de voorstelling, Polleke, Pizzamaffia, Sesamstraat en Het paard van Sinterklaas; voor laatstgenoemde genomineerd voor een Gouden Kalf) en Anouar Ennali (o.a. Lijn 32, La Famiglia en Pijnstillers) spelen de rollen van de twee broers.

Concept, tekst, en regie Timen Jan Veenstra Spel Mamoun Elyounoussi, Anouar Ennali Scenografie en kostuums Sofie Doeland Dramaturgie Laura Minderhoud Regie-coach Marijke Schermer Productie Hanneke Kuijk Lichtontwerp en techniek Petyr Veenstra Publiciteit Annejuul Jans Fotografie Anass el Omri Posterontwerp Gerrit Blaauw
In co-productie met Over het IJ Festival

Met dank aan Anke Huijboom, Hussein Sanoussi, Dieta de Lange, Thijs Velthorst, Mohamed Benlafkhi.

De reeks Kronieken van de Stad wordt ontwikkeld in samenwerking met de Amsterdamse instellingen Over het IJ Festival, Oostblok, Theater Bellevue en Theaterzaken Via Rudolphi.

BESTEL KAARTEN

Datum: woensdag 21 maart 2018
Tijd: 20:30 uur
Duur: 90 minuten
Genre: documentair theater
Locatie: CBK Amsterdam

In de voorstelling wordt geschakeld tussen Marokkaans-Arabisch en Nederlands. Er is boventiteling aanwezig.

Speeldata Kafir
Donderdag 15 maart 20:30
Vrijdag 16 maart 20:30
Zaterdag 17 maart 20:30
Zondag 18 maart 20:30
Woensdag 21 maart 20:30
Donderdag 22 maart 20:30
Vrijdag 23 maart 20:30
Zaterdag 24 maart 20:30

LET OP, EXTERNE LOCATIE
Deze voorstelling wordt door Oostblok geprogrammeerd in CBK Amsterdam. Het adres: Oranje-Vrijstaatkade 71 (Oostpoort)

Online zijn kaarten €2,- goedkoper dan aan de kassa.