Burgerlijke Schemering

Tg ECHO

‘Burgerlijke Schemering is zo meer dan een voorstelling over alledaagse en niet zo alledaagse waanzin. Het is een bovenal een voorstelling over hoe dun de scheidslijn tussen beide is. Wat is normaal en wat is niet normaal? En wie bepaalt eigenlijk wat normaal is?’ – Theaterkrant.nl ****

In een tijd waarin iedereen bijzonder en uniek probeert te zijn, vallen de werkelijk andersdenkenden en andersdoeners buiten de boot. Met Burgerlijke Schemering breekt tgECHO een lans voor het absurde en het waanzinnige.
Want wie bepaalt wat normaal is? En wat is dat “normaal zijn”? Bestaan er wel normale mensen?

In Burgerlijke Schemering leven twee vrouwen en een man in een eigen universum. Samen bepalen ze ‘de norm’. Ze willen erbij horen, maar tegelijkertijd uitzonderlijk zijn. Ze houden vast aan wat normaal gevonden wordt. Maar dan verschuift de norm…

Een voorstelling over datgene wat het daglicht niet verdragen kan, maar te mooi is voor de duisternis.

‘Wat doen die drie zoal? Ongemakkelijke en een beetje vieze dingen. Schoen heeft een schijtscène, Dunselman draait soms door in nerveuze redeneringen, de sanseveria barst intussen van de luizen, Hans is ten slotte pas echt de klos. En het publiek, dat zit gefascineerd te kijken naar een heerlijk potje tegendraads fysiek theater dat het opneemt voor diversiteit en verbeelding.’ – De Volkskrant ****

Ik gebruikte al een week de scheurkalender als wc-papier en liep dus een paar maanden voor op de dagen. Tijd is relatief. Maar niet kussenzacht. – Jibbe Willems.

tekst: Jibbe Willems | regie: Bram Coopmans | spel: Ian Bok, Lotte Dunselman en Anna Schoen | concept vormgeving: Suze May Sho en Sascha van Riel | decor en licht: Sascha van Riel |kostuum: Jessica Helbach | muziek: Jaap van Keulen | dramaturgie: Alinde Hoeksma | zakelijke leiding: Esther Dikkers | publiciteit: Dirk Verhoeven | productie: Clare Dowling | beeld: Miek Uittenhout | grafische vormgeving: Lieveke op ten Berg | met dank aan: Toneelgroep Oostpool, Sandra Holleman, Bert Hadders en Raoul Copier.
Scenefoto’s: Sanne Peper.

tgECHO is een Arnhems toneelgezelschap en bestaat uit theatermakers Anna Schoen en Lotte Dunselman. Met beeldend, fysiek, nieuw-Nederlands teksttheater waarin vorm en humor een grote rol spelen en met voorstellingen als BOTTEN, Stel je bent een koe en TUSSENTIJD heeft tgECHO een eigen plek in het Nederlands theaterlandschap weten te veroveren.

‘Burgerlijke schemering is een vrolijk satirische voorstelling over waanzin en controle, geregisseerd door Bram Coopmans. Twee vrouwen proberen te leven naar hun zelf aangemeten norm, zoals we dat tenslotte ergens allemaal doen. Maar in de tekst van Jibbe Willems wordt kraakhelder dat die zelfopgelegde façade van normaal zijn, van normen en fatsoen, zo absurd is als wat.’ – Het Parool ****

#Stof
We organiseren rond voorstellingen zoals deze, met grote thema’s en die stof tot nadenken geven, extra programma. Wetenschappers, schrijvers, andere kunstenaars of ervaringsdeskundigen delen hun kennis en gaan in gesprek.

Met dit keer filosoof Linde van Schuppen over ‘de normaliteit van de waanzin’.
Van Schuppen studeerde filosofie en neurowetenschappen in Amsterdam en Nijmegen, waar ze zich specialiseerde in de filosofie van de psychiatrie. Naast haar freelance activiteiten doet ze onderzoek naar schizofrenie en waanideeën en geeft ze les aan verschillende universiteiten.

Trailer Burgerlijke Schemering:

BESTEL KAARTEN

Datum: zaterdag 1 april
Tijd: 20.00 uur
Genre: theater

Online zijn kaarten €2,00 goedkoper dan aan de kassa.